Verktyg för lönsammare e-handel

Om Optento Media

|21/11, 2023

Om Optento Media

Optento Media är sprunget ur mina erfarenheter av att bygga e-handel med stort antal produkter. När jag startade resan mot en webbshop med över 40.000 produkter visste jag varken vad PIM-system eller ETL-system var. 

Excel Hell

Som så många andra började jag med Excel för att sammanställa och bearbeta prislistor från leverantörer. Efter att priser, variantinformation, artikelnummer med mera beräknats kunde jag importera till webbspelen och där fortsätta med produkttexter, bilder, metatexter och allt som behövs för användarupplevelse och SEONär jag nått cirka 1.000 produkter var det ett faktum att jag befann mig i Excel Hell. Det var dags för ett PIM-system. Vilken lättnad! Nu kunde jag bearbeta all produktinformation i PIM-systemet i stället för i webshoppens administration. Möjligheterna att organisera, beräkna var så oandligt mycket bättre. 

Excel-arbetet kunde begränsas till en enklare bearbetning innan import till PIM-systemet så att data var någorlunda enhetliga.

Excel Hell dyker upp igen

Vid runt 20.000 SKU och flera nya leverantörer kom nästa tröskel. Prislistor från leverantörerna var allt annat än enhetliga. Vi hade dessutom gått från att vara en enmansföretag till ett litet team.

Heter man Amazon kan man ge leverantörerna en mall att hålla sig till för att ladda upp produktdata. Passar det inte, sälj någon annanstans. Är men ett litet företag så får man hålla till godo med de filer och format som leverantörerna kan få fram. Inte ens det är lätt då många leverantörer inte alls var byggda för att samarbeta med e-handelsföretag och därmed inte hade någon vidare samlad bild av produktinformationen. 

Svaret denna gång var ett ETL-system. Vi bad leverantörerna att skicka filer i "rå-format" och låta oss ta hand om att bearbeta data. Med en ETL-process kunde vi förarbeta och tvätta data för att sedan importera till PIM-systemet.

Gerillamarknadsföring

Signaturen i mejl är en billig marknadsföringsplats. Sedan många år har jag använt CodeTwo för att bygga och distribuera signaturer, inte bara i de vanliga mejlen utan även i transaktionsmeddelanden. Det är svårt för den mest hårdnackade skeptikern till marknadsföring att säga nej till CodeTwo. 

Paketering och erbjudande

Optento Media vill att fler skall uppleva det jag upplevt. Därför har vi samlat tre starka produkter i vårt erbjudande där vi kan ge våra kunder allt från licens och gör-det-själv till hela processer på entreprenad.

  • Sales Layer PIM system
  • CodeTwo hantering av signaturer
  • EasyMorph ETL-system

Hoppas vi hörs snart!